Rózsát nemcsak szépsége miatt érdemes termesztenünk.

Rózsát nemcsak szépsége miatt érdemes termesztenünk. Az almához, körtéhez, barackhoz és cseresznyéhez hasonlóan gyümölcsöt hoz. A csipkebogyó értékes C-vitamin forrás, a narancsnál például 20-szor több C-vitamint tartalmaz, ezenkívül értékes antioxidáns.

A csipkebogyó termesztése

 

Ha a rózsát a terméséért neveljük, viszonylag nagy gyümölcsöt hozó, magas C-vitamin tartalmú fajtát válasszunk. Olyan, a betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló rózsát keressünk, melyet gondozása során nem kell kémiai szerekkel permeteznünk. A Rosa rugosa fajok fajtái kitűnő választásnak bizonyulnak, ha jó minőségű csipkebogyót szeretnénk. Emellett mutatósak is, ültessük akár sövényként, akár egymagában. Virágainak pompás az illata, ezért nem csoda, ha kísértésbe esünk, hogy lenyessük és vázába tegyük valamennyit. Jó, ha sikerül leküzdenünk ezt a kísértést, mert minél több virágot vágunk le, annál kevesebb csipkebogyónk terem.

 

 

A csipkebogyó leszedése és feldolgozása

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, de általában elmondható, hogy a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Apró csipkebogyó esetén ez eléggé fárasztó munka lehet, ezért érdemes a legkisebbeket gyümölcslekvárnak félretennünk. Ezeket nem kell kimagoznunk vagy kivájnunk. Különösen finom a vegyes, fele-fele arányban csipkebogyóból és almából készült gyümölcslekvár.

 

csipkebogyó

 

Mire jó a csipkebogyó?

 

Gyerekkorunk óta mindannyian tudjuk, hogy teája jót tesz, ha megfáztunk. Azonban a korszerű kutatások már az is igazolták, hogy miért van ez így: áltermése, a csipkebogyó vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló ellenállás fokozó, immunerősítő, egészségfenntartó szer.

Legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más vad vagy termesztett gyümölcsünk, zöldségünk.

A C-vitamin természetes antioxidáns, mely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését valamint döntő szerepe van a fogíny, erek és fogak megújulásában.

Emellett B1-, B2-, és P-vitaminok, szénhidrátok, pektin és szerves savak is találhatóak a csipkebogyóban. A P-vitaminok (bioflavonoidok) kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.

Csipkebogyólekvár

Az alábbi recepthez üveg- vagy zománcozott edényt használjunk. Tisztítsuk meg a csipkebogyókat ugyanúgy, mintha a fent írtak szerint csipkebogyóteát készítenénk, majd a bogyókat tegyük két órára hideg vízbe. Két órán keresztül vízben, lassú tűzön főzzük. Szűrjük le, a levet tegyük félre gyümölcskocsonyához, zseléhez vagy más receptekhez. Mérjük le a pépet, majd minden csészényi péphez adjunk egy-egy csésze barnacukrot. Addig főzzük tovább, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk. Öntsük a masszát tiszta befőttesüvegekbe, majd zárjuk le az üvegeket.

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments