Tej egészség

Címkék: tej egészség monsanto szendi mezőgazdaság

Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda:

A tej ősidők óta kiemelkedően fontos tápláléka az emberiségnek. Már az időszámításunk
előtti időből több kontinensen fellelhetők az erre utaló régészeti bizonyítékok, s azóta is
töretlen hagyományai vannak az állattartásnak és vele párhuzamosan a tejfogyasztásnak.
Elsősorban a kérődzők tejét fogyasztjuk a legkülönfélébb formában, nyersen vagy
feldolgozott állapotban; jellemző azonban, hogy az élelmiszeripar fejlődésével az egyre
feldolgozottabb termékek irányába tolódik el a fogyasztás. Ez azzal jár együtt, hogy a
tej élettani hatásaiért felelős komponensek mind mennyiségükben, mind minőségükben
megváltoznak a különböző termékekben. Bizonyos összetevők (pl. a tejzsír) mennyiségét
csökkentik a feldolgozás során, másokét viszont növelik, mintegy „hozzáadott
értéket” előállítva, elég, ha a kalciummal, fehérjével, vitaminokkal és/vagy ásványi
anyagokkal dúsított termékekre, vagy az élő flórás savanyított tejkészítmények esetében a
baktériumkultúra hozzáadására gondolunk.

A tej az ember fejlődésének minden életszakaszában olyan élettani funkciókat segíthet vagy
éppenséggel gátolhat, amelyek az egészséges testi és szellemi fejlődést befolyásolhatják.
Bizonyítottan kedvező élettani hatásai folytán a tejnek egészségmegőrző szerepe van, a
szervezet immunrendszerét javíthatja, a táplálkozással összefüggő betegségek java részét
– pl. a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, a vastagbél daganatos
betegségeit, a csontritkulást vagy a fogszuvasodást – illetően pedig betegségmegelőző hatása
is kimutatható.

Bizonyos állapotokban, pl. a szív- és érrendszeri betegségek kockázata vagy megléte
esetén, a megítélése nem egyértelműen kedvező, mivel a nagyobb zsiradéktartalmú tejfélék
rendszeres fogyasztása számottevő koleszterin- és telítettzsírsav-terhelést jelenthet a
szervezet számára. Nem elhanyagolható az sem, hogy a populáció viszonylag nagy hányada
különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását; elsősorban a
laktózintoleranciára és a tejfehérjével szemben fellépő allergiára kell számítani.

Egy 17 országra kiterjedő vizsgálat során a szívkoszorúerek elmeszesedését a tejben
található kalciummal hozták összefüggésbe. Egy 1998-as tanulmány szerint a tejcukor
ráadásul fokozza az ásványi anyag lerakódását az erek falán.

Rákot is okoz?

Egyes tanulmányok szerint a tej összefüggésbe hozható bizonyos rákbetegségekkel is. A
kutatók szerint az egyik, szarvasmarháknak adott növekedési hormon, az IGF-I ugyan

nem okoz rákot, de elősegíti a mell- és a prosztata daganatok növekedését. Egy japán
felmérés szerint miközben nőtt egy főre tejtermékfogyasztás, megnőtt a mell-, a tüdő- és
vastagbélrákos esetek száma. Norvégiában pedig a nyirokszervi rákbetegségeket hozták
összefüggésbe a tejjel. Egy bizonyos dr. Campbell pedig patkánykísérletei során arra
jött rá, hogy a tejfehérje beindította a rákos sejtek kifejlődését a májban. Az általunk
megkérdezett dietetikusok azonban nem látják ilyen sötéten a helyzet, sőt, teljesen más
véleményen vannak. A tejben szerintük ugyanis számos olyan összetevő van – például az
omega 3 és a vajsav – melyek gátolják a daganatképződést. Míg az előbbi vegyület főként
a bélrendszerben megjelenő tumorsejtek növekedését gátolja, addig az utóbbi a leukémia,
valamint a vastagbél- és az emlőrák esetében fejti ki daganatellenes hatását. A kéntartalmú
fehérjék szintén antikarcinogén (rák kialakulását gátoló) hatásúak.

velvet.hu

A tej és a tejtermékek élettani hatásai szoros kapcsolatban vannak összetételével, amely
rendkívül bonyolult fehérje-, lipid-, szénhidrátmátrixként fogható fel, a biológiailag
aktív anyagok széles skáláját felvonultatva, így tápértéke messze meghaladja az
energiatartalomból származó „tápláló” értéket (Gurr, 1992). A tej energiatartalma
elsősorban zsiradéktartalmával függ össze (a teljes tejben 3,2-5,0%; a fölözött tejekben
1,4-2,8%, a zsírszegény tejben akár 0,1%). A tej zsiradékai közt mono-, di- és trigliceridek,
foszfolipidek és szterolok egyaránt vannak. Kiváló minőségű, komplett fehérjét tartalmaz
kolloidális diszperzióban, köztük immunglobulinokat is. A szénhidrátok döntő hányadát
a laktóz adja. Tetemes az ásványianyag- és nyomelemtartalma, s elsősorban zsíroldékony
vitaminok találhatók benne.

A tej fehérjéi igen változatos élettani hatásúak is, pl. fogszuvasodás ellen védő hatás
(sajtok), a gyomor-bél rendszerben kifejtett antimikrobiális hatás, bizonyos rákféleségekkel
szemben védő hatás (pl. vastagbéldaganatok), az egészséges csontfejlődés elősegítése –
többek között a kalcium felszívódásán keresztül.

Dr. John McDougall ennek pont az ellenkezőjét állítja. „A mítoszt, hogy a csontritkulást
a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb
kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek legtöbbet a csontritkulástól.” A
kalcium, ami nem tud beépülni a csontokba, pedig meszesedési folyamatokat indít el. Ezzel
kapcsolatban is számos elmélet született, egyes kutatók szerint például a pasztörizálás a
meszesedés oka, mert a hőkezelés olyan változásokat okoz, melyek következtében a kalcium
nem tud hasznosulni és lerakódik a csontokra és az erek falára. Györki Niké dietetikus
szerint azonban ez a módszer nem okoz ilyen elváltozásokat.

Az általános hatások között említésre méltó a vérnyomáscsökkentő hatás (kazokinin,
laktokinin), a tej kalciumtartalmával összefüggésben (Jorde et al., 2000), továbbá az
immunrendszerre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kicsit más hangot üt meg Jane Heimlich, a „Tej: halálos méreg” című könyv
előszavában: „Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a
tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön üveg teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a
zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben,

Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége
van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek
között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok
kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A zsírsavak
különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek
szervezetünkbe.

Azonban legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból milyen mértékben
fogyasztunk, s az is fontos, hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon a
kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi
összetevőkkel is.

Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda:

Némely kutatócsoport szerint a csecsemőkori tejfogyasztás kapcsolatba hozható az 1. típusú,
inzulinfüggő diabétesz mellitusz (diabetes mellitus, IDDM) előfordulási gyakoriságával:
a bovin szérumalbumin autoimmunválaszt indukálhat az arra érzékeny gyermekekben,
azonban ezt a megfigyelést más kutatók nem tartják megalapozottnak. Másik fontos
tényező, hogy a valódi, tejfehérjével szembeni allergia kialakulásának veszélye is gyakori
ebben az életkorban. Ezen tények ismeretében sok táplálkozási ajánlás – így a WHO-é sem
tartja helyesnek az egyéves (minimálisan hat hónapos) kor alatti tehéntejfogyasztást.

… tocsog az antibiotikumokban, a baktériumokban és – a legkevésbé gusztusos összetevőben
– a gennyben.

élt egyszer három japán kutató, akik újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült
tápszerrel, a tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat és megnövelték a tejcukor
tartalmat, s ettől a kismajmok a későbbiek során az emberi autizmus vonásait kezdték
mutatni, nevezetesen játék és szociális élet helyett sztereotip mozgásokat végeztek, félelmet
és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, fejüket ütögették, stb

Kiderült, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs tanyázik, az
egyik jóindulatúan lebontja a tejcukrot, a másik viszont ammóniát termel, ami egyrészt
kellemetlen puffadást, másrészt a vérbe kerülve súlyos idegrendszeri károsodásokat okoz.

A tej szénhidráttartalmának túlnyomó részét a tejcukor (laktóz) teszi ki, amely mintegy
30%-át adja a teljes tej energiatartalmának. A tejfogyasztásnak megfelelő aktivitású
laktáz enzimmel rendelkező személyek esetén kifejezetten kedvező gyomor-bél rendszeri
hatásai vannak. A tejcukor a csecsemőkorban fontos szerepet játszik a tejsavtermelő
baktériumok megtelepedésének elősegítésében, s ezzel hozzájárul a bélrendszer egészséges
mikroflórájának kialakulásához, továbbá védelméhez. Ugyancsak csecsemőkorban a laktóz
bizonyítottan szerepet játszik a kalcium és esetleg a foszfor felszívódásában is (Miller
et al., 2000); ez a hatás a felnőttkorban nincs igazolva teljes mértékben. Részben ez is
magyarázhatja a csecsemőkorban megfigyelt nagyobb fokú kalciumhasznosulást. Glükóz
és galaktóz csak kisebb mennyiségben fordul elő a tejben, azonban a laktóznak a laktáz
enzim hatására való hidrolízisekor sok galaktóz keletkezik, amelynek fontos szerepe van
a csecsemők gyorsan fejlődő agyszövetének kialakulásában, de súlyos károsodásokat is
okozhat a szénhidrát-anyagcsere veleszületett zavarában (galaktozémia).

A tejet valójában tévesen tartják az ember számára tökéletes tápláléknak, hiszen a
tehéntej a borjak gyors fejlődéséhez szükséges, fehérjékben és egyéb anyagokban gazdag
táplálék. Nincs a világon más faj az emberen kívül, amelynek felnőtt egyedei előszeretettel
fogyasztják egy más állatfaj anyatejét! A tej vitamin- és ásványianyag-tartalma – lévén egy
más faj anyateje – nagymértékben különbözik az emberi szervezet igényeitől, így például túl
sok nátriumot és túl kevés C-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor számos, az emberi szervezet
számára fontos ásványi anyagot megköt, így a más táplálékokból származó értékes anyagok
felszívódását gátolja. A tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges
enzimek termelődése az emberi szervezetben három-négy éves kor felett megszűnik, vagyis a
tej és tejtermékek emésztése felnőttkorban szinte lehetetlen.

A tejbe kerülő rovarirtó, hozamfokozó, növekedésserkentő anyagok, antibiotikumok és
hormonok számos egyéb betegséget és a tejet nem fogyasztók körében elképzelhetetlen
elváltozásokat okoznak.

A tej és tejtermékek igen gazdagok elsősorban zsíroldékony vitaminokban, de a B-
vitamin-csoport tagjai is megtalálhatóak bennük (laktovegetáriánus étrend esetén a tej
az egyik legfontosabb B12- vitamin-forrás lehet!), valamint sok ásványi anyag is nagy
mennyiségben van benne. Ezeknek az élettani szerepe jól ismert, mégis talán a legtöbbet
a kalciumnak és a D-vitaminnak az egészséges csontfejlődésre, mineralizációra való
hatását, valamint a csontritkulás megelőzésében játszott szerepüket tanulmányozták. A
kalcium (a tejfehérjékkel együtt) bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású (Jorde et al.,
2000). A táplálékkal felvett kalcium védőhatása legkifejezettebben azokban észlelhető,
akik naponta sok nátriumot fogyasztanak, s ún. „sóérzékenyek” (Miller et al., 2000). A tej
kálium- és magnéziumtartalma is hasonlóképpen vérnyomáscsökkentő hatású. A tejben is
megtalálható cink, szelén és jód sok fontos enzim összetevője, míg a fluor többek között a
csontba és a fogzománcba beépülve játszik nélkülözhetetlen szerepet.

Összefoglalás:

A tej és tejtermékek fogyasztása, kedvező élettani hatásaik miatt, a lakosság nagy része
számára kifejezetten ajánlott. Bizonyos tényezők figyelembevételével – elsősorban a
savanyított tejkészítmények fogyaszthatósága révén – ez az ajánlás kiterjeszthető a tejcukor-
érzékenységben szenvedők egy részére is. Egyéves kor után mind a gyermekek, mind a
felnőttek és az idősek egészségmegőrző, betegségmegelőző étrendjében fontos szerepe lehet
a megfelelő minőségű tejnek és tejtermékeknek.

Tudatában kell lenni annak, hogy a tej sokoldalúan gazdag, kedvező élettani hatásai
nem egyetlen összetevőnek tulajdoníthatók. Táplálkozásunknak és annak az egészségre
gyakorolt hatásának megítélésekor figyelembe kell venni az elfogyasztott élelmiszerek
teljességét, mennyiségi és minőségi szerkezetét.

Irodalomjegyzék
Bíró, Gy.: A tehéntej humánbiológiai szemszögből. Egészségtudomány, 32, 185-196. 1988.
Gurr, M. I.: Health and nutrition aspects of diary products: an up-to-date report. Food
Australia, 44, 421-425, 1992.
Hove, H., Nřrgaard, H., Brřbech Mortensen, P.: Lactic acid bacteria and human
gastrointestinal tract. Eur. J. Clin. Nutr., 53, 339-350, 1999.
Jorde, R., Břnaa, K. H.: Calcium from dairy products, vitamin D intake, and blood
pressure: the Tromsř study. Am. J. Clin. Nutr., 71, 1530, 2000.
Miller, G. D., Jarvis, J. K., McBean, L. D.: Handbook of diary foods and nutrition.
National Diary Council, 2000.
Szakály, S.: A tejféleségek és a tejkészítmények táplálkozási jelentősége. Tejgazdaság, 59,
11-14. 1999.

Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda
OKK-OÉTI

szóval én azt mondom, válasszuk szét az ipari feldolgozás során hozzákerült hormonokkal,
szteroidokkal teli tejnek és pusztán magát a természetes tejnek az összetételét, mert az előbbi
káros anyagok után nem mondhatjuk tisztán a tejre hogy egészségtelen, olyan mintha azt
mondanánk a permetezett eperre, hogy az eper egészségtelen: nem az eper az egészségtelen,
hanem a permetezőszer.

ipari tejet akarunk vagy Ángyán-féle céhes, családi gazdaságos minőségibb tejet.

ugyanis itt azt állítják egyesek (…), hogy a tej önmagában okozhat rákot:
(nyilván tévesen mert fenn, ez a növekedés hormon mesterségesen kerül az állatba)

A tehéntejben egy sejtosztódást serkentő hormon van, hogy a boci gyorsan fejlődjön. Ez a
hormon azonos az emberben termelődő hasonló hormonnal, és a rákos, elfajuló szövetek
igen szeretik őt. Egy pohár tej megduplázhatja a szervezetben keringő, osztódást serkentő
hormon szintjét. A pasztörizálás során ez a hormon nem károsodik, és az emésztés során
egy része felszívódik. Ez a hormon tejtől függetlenül is kulcsszerepet játszik a prosztatarák
és a mellrák kialakulásában.

A 40-50 év közötti nők körében egy százalékra tehető a diagnosztizált mellrák, de kb. 40%-
ban vannak „ugrásra kész” elfajult sejtek. A mellszövet különösen hajlamos a kóros
burjánzásra, és így a sok tejet fogyasztó nők fokozott mellrák kockázatnak vannak kitéve.

A tej és a rák közti másik kapocs az, hogy az ember rovarirtó szereket (DDT, dioxin,
atrazin) használ a mezőgazdaságban, melyet a tehén a szénával együtt elfogyaszt, és jó
részét a tejzsírral választja ki. A tej elfogyasztása után ezek a zsírban oldódó, genetikai
károsodást okozó, alig bomló mérgek az emberi zsírszövetekben, így pl. a mellben
halmozódnak fel. Mellrákos nőkben a rovarirtó szerek maradványainak többszörösét
mutatták ki mind a mellszövetben, mind a vérben. Ezek a mérgek nem csupán sejtelfajulást
okoznak, hanem a mellszövet burjánzását serkentő női nemi hormonok hatását utánozzák.
Mi több, egy 14.000 fős vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a rovarirtók az anyatejjel a
csecsemőkbe is átkerülnek.

tehenek jó része egy bizonyos leukémia vírussal van fertőzve. A tejfeldolgozókban a
sokféle helyről begyűjtött tejet összeöntik, úgyhogy a tej garantáltan fertőzött lesz, még ha
volna is egy-két steril gazdaság. A pasztörizálás ezt a vírust nem pusztítja el. Egy 1990-
ben megjelent 11 éves követéses vizsgálat kimutatta, hogy akik rendszeresen isznak tejet,
azok 3,4-szer gyakrabban betegszenek meg leukémiában. A leukémia gyakoribb a tejjel
foglalkozók körében, és az USA tejtermelő államaiban a leukémia gyakorisága a tejelő
tehenek számával mutat összefüggést.

A tej tele van kalciummal, amely kiválik az erek falán és ez okozza az érfalak
megvastagodását és elmerevedését. A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék,
mondja Dr. Campbell. Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van
tejcukorlebontó baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. A későbbi
években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Dél-
Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az észak-európai ember egy genetikai mutáció
miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a
tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni.
Az észak-amerikai színes bőrű lakosság többségének bélrendszere azonban nem tud
megbirkózni a tejcukorral.

A tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési
hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket antibiotikummal különféle
betegségek és tőgygyulladás ellen.

az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak,
amely literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is lett az

eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió gennysejtet tartalmaz
literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig
fertőzött, következésképen antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül.

Szendi Gábor

Magyar Narancs: Gondolom, nem én vagyok az első, akinek eszébe jut, hogy a nézetei
nagyon hasonlítanak ahhoz, ahogy az elhíresült szcientológia egyház vélekedik a
pszichiátriáról. Van kapcsolata a szcientológiával?

Szendi Gábor: Nincs közöm hozzájuk, és nem is lesz. A pszichiátria mindenkiben
szcientológust lát, aki kritikát gyakorol működésük felett. Nagyon sokan bírálják, főként
Nyugaton a pszichiátriát és a gyógyszeripar működését, de ettől még nem szcientológusok.
A pszichiátria a vitát akarja megkerülni, amikor ilyen vádakkal akarja hitelteleníteni az őt
bírálókat. Sokféle kritika van, nem kéne összemosni őket.

MN: A szcientológusok is a vitaminok, étrend-kiegészítők hívei, és az ön honlapján vannak
olyan linkek, amik valamilyen módon a szcientológiához köthető oldalra mutatnak. Az
egyházhoz kötődő szervezet az ön ómega-3 hatásáról írt munkájára hivatkozik. Mindez csak
véletlen volna?

SZG: Amikor én ajánlom a vitaminokat vagy az ómega-3-at, arról nem tehetek, hogy
kik árulják. Engem különben is az áru, nem pedig az eladó érdekel. Két nagy, ismert
vitaminforgalmazó van, mindkettő szcientológus. Ha ön bemegy mosóport venni, előtte
megkérdi az eladó ideológiai álláspontját? A multicégeknek sem vagyok a híve, mégis
az egyik nagy cég ómega-3-készítményét szoktam ajánlani, mert az tiszta, és egyben a
legolcsóbb. A nonprofit szájtok többségén azért van valamilyen reklám, mert valamiből
fedezniük kell a nem csekély fenntartási költségüket.

MN: Ön azt írja a honlapján, hogy már próbálták a „szcientológia bérenceként”
megbélyegezni.

SZG: Ilyen vádak, mint mondtam, a pszichiátria részéről szoktak elhangzani. Sok
pszichiáter szeretné hinni, hogy őket csak elvakultságból lehet bírálni. De nem jó, ha az
embert a félelmei mozgatják. Felőlem mindenki azt gondol rólam, amit akar, látszatok ellen
nem kívánok hadakozni. A szcientológusok, ahogy én látom, általában büszkén vállalják
is elköteleződésüket. Ha szcientológus volnék, én is vállalnám. Azt is sokszor megkaptam,
hogy vitaminügynök vagy ómega-3-ügynök vagyok. Az sem vagyok.

És aki nem alkot, de nem mondható vallásos hitűnek, annak a katarzis ad hasonló
élményt?

– Igen, valami nagyon hasonló történik ekkor. A katarzis megtisztulásélménye egyesítő
élmény, s ebben az emelkedett hangulatban szintén megszűnik rövid időre tér és idő, és
az ember valami kimondhatatlan magasztosat él át. A hitmodul működése meglepően

sok emberi jelenségben megnyilvánul, pl. a halálközeli élményekben, a szerelemben, az
orgazmusban, a parapszichológiai jelenségekben.

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments