Vegyszeres áruk

A gusztusos csomagolás mögött sokszor egy egész kémiaszertár bújik meg. Aki szeretné megőrizni az egészségét, legjobb, ha bizonyos anyagokat mellőz.

A vegyipar minduntalan újabb szerek fejlesztésével kísérletezik, általuk még finomabb lesz az étel, ragyogóbb a haj, és tisztább a parketta. Az újítások között bizonyára akadnak hasznos találmányok is, de számos olyan anyag is születik, amelyeknek nagyobb a káruk, semmint a hasznuk. Nem egyszer előfordult már, hogy évtizedes használat után bizonyosodott be valamiről hivatalosan is, hogy ártalmas az egészségre. Mire a hatóságok észbe kaptak, a kemikália már megtette a hatását. Napjainkban is sok olyan termék van még mindig forgalomban, melyekről lassacskán kiderül, hogy bizony nincs helyük a háztartásban. De vajon hogyan csökkenthetjük minimálisra annak az esélyét, hogy gyanús anyagokkal találkozzunk?


Natúrkoszt és biokonyha

A méregtelenítés első lépéseként az ember megfontolja, mi mident enged be a szervezetébe. Azt követően érdemes körülnéznie a háza táján is, hogy szemügyre vegye a naponta használt termékeket, beleértve természetesen a takarítószereket is. Az étkezés kérdésében eleinte bonyolultnak tűnhet megszakítani a bevett rutinokat, a bioélelmiszerek árára gondolva pedig sokszor joggal szörnyed el az „ökosan” gondolkodó.

Persze, bátran csemegézhetünk a luxuscikkek között is, azonban nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni az egészségesen étkezés érdekében. Elég, ha észben tartjuk az alábbi alapelveket:

  • Az előre csomagolt élelmiszerek többsége káros adalékanyagot tartalmaz, vagy feleslegesen feldolgozott, mint például az olajban sütött földimogyoró. A leggyakrabban tartósítószer, színezék, ízfokozó és növényvédőszer fordul elő ezekben az ételekben, arról nem beszélve, hogy a műanyagban töltött, hosszú idő sem tesz jót nekik. Ezért lehetőleg csomagolatlan, feldolgozatlan ételt vásároljunk.
  • A zöldségek- és gyümölcsök közül részesítsük előnyben az idényterményeket. Olykor érdemes a kevésbé tetszetős darabokból válogatni, mert a feltűnően szép és nagy termények jó eséllyel vegyszeresek. Javasolt a cipőt a cipőboltból elv szerint eljárnunk, azaz a kenyeret a péktől, a zöldséget a piacról vásároljuk.

 


A krémezés művészete

Nem is gondolnánk, hogy vannak arckrémek, melyek függőséget is okozhatnak, ahogyan léteznek olyan testápolók is, amelyek kiszáríthatják a bőrt. Egy flakonban nem ritkán igazi vegykonyha rejtőzik. A tusfürdőkben, arckrémekben, dezodorokban leggyakrabban előforduló káros összetevők a tartósítószerek, mint a triklozán, vagy a parabének, de elrettentőek az alumíniumsók és a kőolajszármazékok is. Ezek gátolják a bőr légzését és beavatkoznak az anyagcsere-folyamataiba is (pl. az izzadsággátló dezodorok is). A paraffinok mellett olykor etilénglikollal is lehet találkozni, mely nem más, mint fagyálló folyadék.

  • A káros anyagok elkerülésének első lépése, ha elolvassuk az összetevőket. Nem elég hinni annak, ha valamin natúr vagy bio felirat van, mert ez gyakran csak ügyes (vagy üres?) marketingfogás. Sőt, bioboltban is lehet olyan kozmetikumot kapni, amely mérgező. Az összetevőket illető bizonytalanságok eloszlatásában segíthet az internet.
  • A vegyszeres termékek alternatíváit jelenthetik például a házi szappanok, vagy a drogériák egyes sajátmárkás termékei. Az egyszerűség elve ebben az esetben is érvényes: az a legjobb, ha az ember minél kevesebb piperecuccot használ, és azok is minél kevesebb és egyszerűbb összetevőből állnak. Hiszen a testünk alapvetően rendelkezik minden szükséges képességgel, mely az egészség fenntartásához kell. Néhány további példa, amelyeket már bemutattunk korábban: napvédő krém, ajakápoló balzsamházilag készített samponházi készítésű hajfesték

 


Le a vegyi fegyverekkel!

A reklámok sokszor rettenetes képet festenek a veszélyes kórokozókról, melyekkel szemben csak a masszív kémiai hadviselés segíthet. Ez azonban nem teljesen igaz, az erős és mesterséges vegyszerek ugyanis ellenállóbbá tehetik azokat a bizonyos bacikat. Noha a takarítást senkinek nem kell mellőznie azért, mert ökoháztartást vezet, nem mindegy, hogy mit használunk. Az ecet és a teafaolaj megfelelő fertőtlenítő, emellett a szódabikarbóna és a citrom is hasznos segítség a tisztasághoz. A mosóport mosódióval és mosószódával is ki lehet váltani, az öblítőt pedig citrom, ecetes víz és illóolaj helyettesítheti. A tisztítószerekből is érdemes tehát az ökologikus változatot előnyben részesítenünk. Néhány példa, amelyekről szintén írtunk már korábban: folttisztítási praktikák, fehérítési tippek mosáshoz, lefolyó tisztítása házilag.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments