GYÓGYÍTÓ FŰSZEREK
A fűszereket úgy tartjuk nyilván, mint amelyeknek nem nagy a tápértékük, szerepük
ugyanakkor jelentős lehet speciális anyagaik, vitaminjaik vagy ásványi elemeik révén.
A fűszerek legfontosabb és általános hatása, hogy fokozzák majd minden emésztőnedvet
termelő szerv elválasztó tevékenységét: nő a nyál, a gyomornedv, a hasnyálmirigy és az
epe váladéktermelése. A fokozott nedvtermelés jobb emésztést, gyorsabb felszívást és
hasznosulást eredményez. A táplálkozás-élettani szerep mellett betölthetnek a fűszerek
speciális funkciókat is. Sok fűszernövény tartalmaz antioxidáns hatású anyagokat.
ANYAGOK ÉS HATÁSOK
A fűszerek használatakor jó, ha ismered az adott növény hatóanyagait és azok hatását. Így
étvágyfokozó, gyomor- és bélnedvelválasztó hatásuk mellett gyógyító, betegséget megelőző
tulajdonságaikat is kiaknázhatod. A fűszerek hatóanyagai a növény anyagcsere-folyamatai
során képződnek, és különböző részeiben halmozódnak fel: ilyenek többek között az
illóolajok, a keserűanyagok, a gyanták, az alkaloidok, a glikozidok, a vitaminok, a növényi
festékanyagok.
ILLÓOLAJOK
Ezek adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Főleg ezeknek köszönhető
az ételek és italok ínycsiklandó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepük, valamint
mikroorganizmusokat pusztító hatásuk figyelemre méltó.
KESERŰANYAGOK
Közös sajátosságuk a keserű íz. Fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor-
és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban levő nyiroksejteket, amelyeknek fontos
szerepük van a fehérjék felszívódásában. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt
étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetén használják. Keserű tartalmú
fűszer például az üröm, a kálmos és a zsálya.
GYANTÁK, BALZSAMOK
Ezek az egyes fák kérgéből folynak ki. Az illóolajokhoz hasonló cseppfolyós balzsamok és a
szilárd jellegű gyanták sok fűszerben megtalálhatóak, a fűszerek illatához és jellemző ízéhez
is hozzájárulnak.
GLIKOZIDOK
A glikozidok a szervezetben az ásványi és más anyagok felszívódását segítik elő. A
légutakban fellépő irritációt enyhítik, és szabályozzák a szívműködést is. Glikozidokat
tartalmaz például a mustár, a retek, a hagyma és a torma.
VITAMINOK
A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez, hiányuk betegséget
okoz. Vitamint tartalmazó fűszernövények például a paprika, a zeller, a petrezselyem és a
vöröshagyma.
ALKALOIDOK
Ezek vízben nem oldódó, a központi idegrendszerre ható, erős vegyületek. Egyebek mellett
bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásúak.
NÖVÉNYI ANYAGOK
A festékanyagok az íz- és zamatanyagokon kívül is hozzájárulnak az ételek küllemének és
ezen keresztül étvágygerjesztő hatásának fokozásához. Ismertebb csoportjaik a karotinoidok,
a klorofill és a flavonok.
***
Bazsalikom: Elsősorban emésztési zavarok, étvágytalanság, felfúvódás, gyomorpanaszok
kezelésére használatos, de nyugtató, altató, enyhe fájdalomcsillapító hatással is bír. Ismert
féregűző szer, emellett antibakteriális hatása miatt torokgyulladás és bőrbetegségek kezelésére
is alkalmas.
Cayenne bors: Erősíti az immunrendszert, segíti a vérkeringést. Serkenti az emésztést és
megóvja a gyomor nyálkahártyáját. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, fertőtlenítő, vízhajtó,
fájdalomcsillapító és köptető csodaszer.
Citromfű: Görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, idegerősítő, étvágygerjesztő,
emésztésserkentő, szélhajtó, vírusölő hatású, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást.
Fahéj: Antioxidáns, vírus- és baktériumölő. A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai
mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. Kiváló szer az
öregedés lassítására. A ceyloni fahéj fogyasztása ajánlott, mert kevesebb kumarint tartalmaz.
Gyömbér: Gyulladáscsökkentő és jót tesz az emésztésnek. Jótékony hatású felfúvódás
és bélgörcsök esetén, illetve elősegíti a méreganyagok lebontását és kiürítését a belekből,
redukálja a túlzott gyomorsavtermelést. Erősíti a szívet, vértisztító hatású, csökkenti a
koleszterinszintet. Hatásos utazás közben, rosszullét ellen, erősíti az immunrendszert, csíraölő
hatású.
Kakukkfű: Természetes baktériumölő, flavonoidokban gazdag. Segíti az emésztést.
Rendszerint légzőszervi megbetegedések, torokgyulladás, köhögés, influenza esetén
előkerülő, bár gyomor- és bélbántalmak – hurutok, gyomorfekély, a hasmenés orvoslására is
alkalmas.
Kapor: Elsősorban az emésztőtraktusra hat, étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó
hatású. Jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából, lassítja a szívritmust,
serkentőleg hat a légzésre, tágítja az ereket, e tulajdonságai révén vérnyomás csökkenés
következhet be.
Kardamom: Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is
enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Köhögéscsillapító és tonizáló szer.
Kömény: Segíti a normális vércukorszint megtartását és antioxidáns. Karvontartalmának
köszönhetően bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van. Elősegíti a gyomornedv-
elválasztást, enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos
alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre.
Kurkuma: Gyulladáscsökkentő, erős antioxidáns és rákmegelőző hatású fűszer.
Koleszterinszint csökkentő és véralvadásgátló hatású. Ízületi problémákra gyakorolt jótékony
hatását is elismerik.
Lestyán: Nyugtató, idegerősítő, mérsékli a gyomorfájdalmat, görcsoldó, fájdalomcsillapító,
segít a szervezet méregtelenítésében, antibakteriális hatású, húgyúti panaszok, emésztési
problémák és felfúvódás kezelésére használják
Majoránna: A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas.
Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer. Teáját fejfájás, köhögés,
légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas
vérnyomás esetén használata körültekintést kíván.
Mustármag: Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás,
anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, isiász
(idegbecsípődés) esetén is.
Oregánó: Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a
penicillinével vetekszik. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos. A kalcium, a magnézium, a
cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.
Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas a niacin (B3)
tartalma is. Emésztési problémák, gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is
ajánlott, segíti a máj méregtelenítését. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a
légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is,
eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még
az idegeket is nyugtatja.
Rozmaring: Szintén antioxidáns. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító,
frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes
jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori
panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló
hajkondicionáló. Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra
izom és ízületi panaszok esetén.
Szegfűszeg: Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor
és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is.
Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.
Zsálya: Baktérium-, gomba-, és vírusellenes. Jól hat a memóriára, javítja a koncentrációt.
Nyugtatja a bél- és idegrendszert. Influenza, légúti megbetegedések, nátha, köhögés
kezelésére használatos. Erős vizelethajtó szer, tisztítja a veséket, a húgyutakat és a hólyagot.