Miért érdemes galagonyafát ültetni?

A galagonya (Crataegus), a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növény. Bár sövénykerítésként is hasznos, kulináris fontossága és gyógyító hatása megkérdőjelezhetetlen.

 

A galagonya felhasználása és gyógyhatása

 

A galagonyának több változata ismert. Általában tövises cserjék, kistermetű fák vagy bokrok a legelterjedtebbek. A Kárpát-medencében őshonos ez a növény. Élőhelye Afrikában, Európában és Közép-Ázsiában is megtalálható, de népszerűek a fa hibridjei is, melyeket Észak-Amerika egyes területein is termesztenek.

Igénytelen növény, jól fejlődik teljes napsütésben, de részleges árnyékban is, és bámilyen talajtípus megfelelő a számára. Az életkora elragadó, mert 400 évig is elélhet. A magassága ritkán haladja meg az 5 métert, de bokrosodhat akár 4 méterig is. A legtöbb galagonyafa tövisei a 7-8 cm-t is elérhetik, leveleinek alakja fajtától függ.

A galagonyafa évente kétszer virágzik, virágai aprók, rózsaszínű középpel és öt fehér szirmuk van. Belőlük fejlődik ki a mag, mely idővel élénkpiros színű, bogyós terméssé alakul.

 

 

A növény népszerűsége sokrétű felhasználási lehetőségeiben rejlik. A bogyótermést a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában használják. A galagonya szabályozza a magas vérnyomást, serkenti a szívizom vérellátását, tágítja a szívkoszorúereket, és a szív működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmazza. Magas A-, C- és E-vitamintartalmánál fogva erős antioxidáns.

Nem hagyható figyelmen kívül a galagonya kulináris értéke sem. Nemhiába nevezik egyes régiókban a „kenyér és sajt” fájának. Ha megrágjuk leveleit, nemcsak energiával töltődünk fel, hanem megszűnik a gyomor korgása is. A leveleket, rügyeket, hajtásvégeket nyersen, de megfőzve levesként is fogyaszthatjuk, vagy teát is készíthetünk belőlük. A galagonyabogyók pektint tartalmaznak, ezért finom lekvár vagy zselé készíthető belőlük. A galagonya virágbimbójából készült főzelék ízletes köretként szolgálható fel húsételek mellé.

 

A galagonyafa értékei

 

A galagonya értéklistájáról ne felejtsük le magának a fának a hasznát sem. A galagonyafa törzse jól faragható, gyökeréből pedig dobozokat készítenek. Ha tüzifaként használjuk, tudnuk kell, hogy igen magas a fűtőértéke. Akkora hőt termel, hogy még a vasat is képes megolvasztani.

A galagonyafa ültetése számos előnnyel jár. Nemcsak gyógyászati és kulináris célokra alkalmas, hanem a fa törzse és gyökere is jól hasznosítható. Ezenkívül nem utolsó szempont a növény természetes szépsége sem, mellyel környezetünk látványát gazdagíthatja. Ne csodálkozzunk tehát, hogy évszázadokon keresztül mitsem vesztett népszerűségéből.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments