A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már
annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A
burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt
kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. A krumpli bizony rászolgál arra, hogy
gyógynövénynek nevezzük.
>A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A
betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A
burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan
csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt
krumpliban marad meg a legtöbb belőle.
>A nyers krumpli gyógyhatása
>A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers
krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés
következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-
gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket tehetünk a
halántékra: „kiszívja” a fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély,
gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín
krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.
>Héjában főtt, sült..
>Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A
sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat,
ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.
>A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában
főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem
a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
>Méregtelenítő
>A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan
tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a
munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a
szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene
tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé
elegendő, más zöldség lé ízesítésével
Szuper cikk! Köszönöm!