A HAGYMA

 

1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több
millió embert
(valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok
farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni
a járvány elterjedésében.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott,
hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy
egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a
szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte,
hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A
hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel
láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így
tartva a családot egészségesen.

A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától.
Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is
influenzások voltak. A következő
évben több edényben hagymát helyezett el
különböző helyre a fodrász helyiségben.
Meglepetésére senki sem betegedett meg az
alkalmazottai közül.

– Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása
volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az
egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét
beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé
helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett
a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen

esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!

Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A
szendvicsbe rakott hagyma is másnap
veszélyes.

A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma
bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és
másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a
mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást,
epegyulladást és ételmérgezést okoz.
A romlott majonézes hagymás krumpli sem a
majonéztől romlott!

A vöröshagyma áldásos hatásáról

A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék
családjába
tartozik. Az étkezési vöröshagyma számos fajtája
megtalálható a piacokon és üzletekben. A
vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot
és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium,
nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C
vitamin valamint folsav és biotin is. Már az
ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt
konyhakerti növénynek számított.

Paracelsus azt mondta róla: „A hagyma olyan
értékes, mint egy egész patika”.

Az idők során felfedezték, hogy a hagyma
fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a
vastagbél és a tüdő alattomos tumoros
megbetegedéseitől.
A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a
szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában
valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési
problémákkal szemben is.

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három
evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez
1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező
szirupot
leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal
fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett

Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát
éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A
hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak
egészségünkre.

Megfázás esetén

Egy hagymát apróra vágva, két percig vízben

felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos
5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Torokfájás esetén

Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre
darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a
hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes
levet ereszt.
Ebből naponta több alkalommal egy-egy
teáskanálnyit fogyasszunk.

Izületi fájdalom és reuma gyógyítására

A friss hagymalé fájdalomcsillapító és
gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás
elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát
és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe.
A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy
megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a
hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve
a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi
fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen

Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti
mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt,
langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén

Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk.
Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.
Migrén

Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett
hagymapakolás.

Hajhullás

Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy
lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük,
majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük.
Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos
hajmosás.

Szemölcs

A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval .
Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel
a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

Hagymareceptek

A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás,
bár kevesen szeretik a nyers hagymát. A következő
receptek segíthetnek abban, hogy „dugjuk el” ezt
az egészséges zöldséget ételeinkben.
Májkrémes hagymasaláta

Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej
hagymát igen apróra felkockázunk.
Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk
diónyi vajjal, majd hozzá adjuk a hagymát és a
kockára vágott keménytojást, majd ezt is
elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk,
borsozzuk. Pirítóssal, uborkaszeletekkel kiváló
vacsora, zsúrkenyér szeletekre helyezve vendégváró
finomság, sörkorcsolya.

Hagymás töltött tojás

10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a
sárgájukat óvatosan kiszedjük a fél tojásokból, a
tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával
összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott
zsemlét, jól kinyomkodva, és villával összetörve,
igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót,
borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól
kenhető sűrű masszát kapjunk, valamint egy fél
evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük majd
a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy
helyezzük el a tojásokat, hogy a domború felük
legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl
tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött
tojásokra öntjük. Hűtőben jól lehűtjük, hidegen
tálaljuk.

Kedvenc hússaláta

Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval,
borssal, kevés piros arannyal ízesítünk. Ebbe
belekeverünk apróra vágott sonka, sajt, paradicsom
szeleteket és az igen apróra vágott hagymát.
Lehűtve pirítóssal, vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.

Hagymás csirkesaláta

Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk.
Sóval, borssal ízesített majonézes tejfölös
dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra
vágott
hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy
felkarikázott savanyú uborkát. Lehűtve, pirítóssal
tálaljuk.

Rántott hagyma

Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk.
Lényeges, hogy a szeletek vastagok legyenek. Ezt
lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva
bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc
alatt arany barnára sütjük.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.
Mindent meg kell próbálni, ami nem gyógyszer
és használ az egészségünknek!!

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments