Hagyma, de holnap is..

Vadász Ákos Tullió cikke

Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik
nem a gyógyszerlobby, vagy a pánikra szomjazó média
madzagon rángatott Marionette-bábui.

Dr. Bieler és dr. Gurewich is ezek közé tartozik. Ezért aligha
hallhattál róluk.

Nézzük meg, mit tanulhatunk tőlük a koleszterinről! (Ne
aggódj, a végén nem akarok semmit eladni.)

Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan
tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét.
Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású
patakhoz, melynek falát a viz folyton vájja.

Lassú víz partot mos. Hát még a gyors…

Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor,
hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az
érfaladat?

Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-
20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan
maradhatsz életben 70-80 évig?

Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos
kenőanyag biztosítja.

Ez a „gépzsír” ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra
szaggatná az érrendszeredet.

Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja elő, ez a
hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot
tud ellátni!

Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás
műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok
öregapját: a koleszterint!

A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg
a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.
Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús
annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a
melegen sajtolt olajok használatát!

Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok
jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra,
salátádra bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmag
olajokat!

Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát,

mogyorót, napraforgómagot stb. Ez főleg télen fontos, mert
az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik,
de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet
tartani.
Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin
fontos építője ez érrendszernek.

Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok?

A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt
liliomfélék családjába tartozó növényt.

Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták
vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható
megfázások ellen, de mégis most a koleszterinjavító hatását
emelném ki a vöröshagymának.

Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a
szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje.

Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és
sok LDL koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet
folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövőben további

szívrohamokra számíthat, és előbb-utóbb belehal.

Szóval a professzor – jó orvosként együtt érezve betegeivel –
kereste a megoldást. Egyik lengyel származású
munkatársára hallgatva döntötte el, hogy szívbetegeit
hagymakúrára fogja.

Szokatlan a közönséges élelmiszerek gyógyszer hatástani
kutatása, de mint pártatlan tudós, nyitottan nekivágott.

A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő
eredményekre vezetett.

Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti
a szívroham kockázatát!

A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi
az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat
alkot, mint a vegyipar.

Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma
bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott
javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes
illóolaja megsemmisül.
A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb
a hagyma, annál hatásosabb.

Mitől működik a dolog?

A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a

rendkívül kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot
fedeztek még fel a hagymában, további kutatás kérdése,
melyik hogyan védi egészségedet.

Mik a vöröshagyma főbb alkotói?

100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag
ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz
és bór tartalma jelentős.

A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink
némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára.
Nem is betegeskedtek annyit, míg kenyéren és hagymán
éltünk.

Még miért jó ez Neked?

A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt
sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat,
szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti!

Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló
tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező,
bár erre a lila fajta a megfelelőbb.

Hát nem hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire
csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a
természet nagyvonalú, és azt szeretné, ha mindenki
hozzájuthatna!

Hogyan edd?

Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A
nyersfogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab
határt annak, hogyan, mivel készíted el.

Mennyit egyél?

A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.

Meddig tartson a kúrád?

Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig
végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:

1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött
dolgokat. Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat,
hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt
tanácsolja dr. Bieler.

2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej
vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és
javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben – javasolja dr.
Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a
hatásfoka!

+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra
rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs:

a grapefruit. Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott,
érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt.
Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről,
legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!

Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.
Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!

Ui.: Zoli barátom kérésére: hagymaszag ellen zárd az
étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag rágásával,
utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.

 

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments